Opjonsavtale for kraftledningen til Joma

Joma Gruver AS jobber for å få alle tillatelser for gjenåpning av gruvevirksomheten i Joma. Parallelt pågår også arbeidet med øvrige forberedelser for å kunne sette gruven i drift når alle tillatelser er på plass. En driftsavtale angående kraftledningen som går til Jomagruven og som under tidligere driftsperiode stod for strømforsyningen, finnes fra tidligere mellom Joma Næringspark AS og nettselskapet Tensio TN AS. For å langsiktig sikre rettighetene for strømforsyningen til gruven er det 18.02.2025 inngått en avtale hvor Joma Gruver overtar ansvaret for oppfyllelsen av driftsavtalen for kraftledningen fram til 31. desember 2025. Joma Gruver får gjennom avtalen også en opsjon på å helt overta eierskapet av kraftledningen fra Joma Næringspark. Opsjonen løper fram til 31. desember 2025 med en mulig forlengelse av opsjonen fram til utgangen av 2027.
"Vi er svært fornøyde med å kunne inngå avtalen med Joma Næringspark om kraftledningen. På denne måten har vi sikret kontroll over strømforsyningen hele veien opp til gruven når vi først kommer i drift," sier daglig leder i Joma Gruver, Peter Hjorth.
Selskapet er meget opptatt av at så mange som mulig som skal jobbe i gruven er bosatt i Røyrvik (eller nabokommunene). Dette er viktig for kommunene, men også for oss som arbeidsgiver som vil ha en stabil arbeidsstokk med lokal tilhørighet. En vei dit tror vi er ved å etablere et utdanningsprogram i samarbeid med de videregående skolene, f.eks. Grong VGS og Olav Duun VGS. En god dialog med høyskoler og universitet (f.eks. NTNU) vedrørende studieprogrammer som inneholder relevant utdanning som dekker våre behov. Dette vil kunne sikre Joma Gruver kompetent arbeidskraft fra lokale ungdommer som på sikt kan fungere som bærebjelker og kulturbærere i arbeidsstokken.

For å komme i gang med dette må det gjøres en kartlegging av hvilke fag som er viktigst for gruvedriften, hvilke utdanninger som kvalifiserer for disse jobbene og hvordan slike utdanningsløp kan tilpasses inn på skolene. Det må i tillegg gjøres et profileringsarbeid fra gruveselskapet sin side for å sikre rekruttering. Når man har fullført studieprogrammet skal de kunne ansettes direkte hos Joma Gruver AS. Arbeidsområdene i moderne gruvedrift er mange og vi behøver kompetanse innenfor gruveteknologi, prosessteknologi, logistikk, marked og salg, IT, økonomi, administrasjon mm.
Det er både i kommunens og gruveselskapets interesse flest mulig bosetter seg lokalt. Et premiss for dette er at det finnes ledige og attraktive nok boliger. Det er derfor behov for et tett samarbeid mellom gruveselskapet, kommunen, private næringsaktører og Namsskogan Utvikling for å etablere et konsept for boligbygging.

Selv om det er ønskelig med så mange lokale arbeidstakere som mulig vil det uansett være en del pendling. Det må dermed også sees på etablering av pendlerboliger. Hvordan dette best kan løses må også utredes. Målet er at både boligbygging og etablering av pendlerboliger kan skje via kommersielle og lokale aktører. Dette vil bidra til både å styrke etablerte bedrifter, men også bidra til ny næringsvirksomhet i Røyrvik.